La sfârșitul lunii aprilie s-au împlinit zece ani de la moartea primului critic literar-femeie – Monica Lovinescu – , liderul iedeologic al exilului literar românesc
Partidul Naţional Liberal vedea Convenția Democratică din România ca pe un fel de cartel electoral în care liberalii să-şi păstreze libertatea de opţiune a strategiei electorale şi totodată să împiedice atacurile şi competiţia între aliaţi.
Aruncăm orice nu putem recunoaşte, orice ne stă în cale şi ne încurcă. Sunt extrem de rare familiile care-şi formează o arhivă, din care urmaşii ar putea culege ce a fost şi în sufletul acelora, duşi de mult sau mai de curând, ale căror chipuri, mai mult sau mai puţin asemănătoare, se văd în urâte portrete pe păreţi sau în albumele cu legătură veche (…).
În primăvara anului 1944, războiul era pentru români o chestiune îndepărtată, aproape un concept.
O înregistrare cu fostul consilier al lui Winston Churchill a dezvăluit că politicianul a avut o poveste de dragoste cu Doris Castlerosse, mătușa fotomodelului britanic Cara Delevingne.
Ronald Reagan, în întregime Ronald Wilson Reagan (născut la 6 februarie 1911, Tampico, Illinois, SUA – a murit la 5 iunie 2004, Los Angeles, California) a fost al 40-lea președinte al Statelor Unite (1981-89).
Ascunse în timp ori substituite de noi dogme religioase, simbolurile antice pe care s-a clădit spiritual poporul român au rămas uneori deliberat uitate dar nu au fost niciodată pierdute.
Cuvintele de mai sus au fost rostite în dimineaţa zilei de aprilie 1978 de către Jimmy Carter, preşedintele Statelor Unite, şi fac parte din alocuţiunea de bun venit rostită cu prilejul sosirii la Casa Albă a preşedintelui României, Nicolae Ceauşescu.
Despre personalitatea lui Corneliu Zelea Codreanu s-a scris mult, fiind unul din personajele emblematice ale României anilor ’20-’30.
Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, puternic simbol al Bucureștiului.
Fiecare locuitor al României avea, chiar și în anii celui de-al Doilea Război Mondial, dar și imediat după instalarea comuniștilor la putere, un Carnet de Asigurat.
Volumul „Dansul Natașei. O istorie culturală a Rusiei” (Polirom, 2018) poartă semnătura istoricului britanic Orlando Figes.
Volumul „China în zece cuvinte” (Humanitas, 2018, Colecția Istorie, traducere şi note de Mugur Zlotea) poartă amprenta celebrului scriitor Yu Hua, care, prin intermediul a zece capitole-eseuri, în doar 290 de pagini, comprimă, dintro perspectivă personală, istoria ultimei jumătăți de secol a Chinei – de la Revoluția Culturală (Hua era copil) la ritmul economic trepidant din zilele noastre, via cultul președintelui Mao și protestele din Piața Tian’anmen.
Primele alegeri parlamentare de după 1989 s-au desfășurat în conformitate cu Decretul-Lege nr. 92 din 14 martie 1990 pentru alegerea Parlamentului și a Președintelui României. În Comunicatul către țară al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) din seara zilei de 22 decembrie 1989, a fost anunțată organizarea de alegeri libere.
Vladimir Ilici Lenin, numele de familie originar: Ulianov (n. 10 aprilie 1870 (S.N. 22 aprilie) – d. 21 ianuarie 1924) este cel mai cunoscut revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism.
Volumul Prizonierii geografiei. Zece hărți care îți spun tot ce trebuie să știi despre politica globală (Editura Litera, Colecția Kronika, 2018), de Tim Marshall, este, de fapt, o analiză politică excepțională.
Preambulul diplomatic al acestui moment este multa mai vast, dar un moment important s-a consumat la 29 septembrie/11 octombrie 1876 când reprezentanţii guvernului român (Ion C. Brătianu–președintele Consiliului de Miniștri, și col. Gh. Slăniceanu (ministru de război) au avut la Livadia, în Crimeea, o discuţie cu ţarul Aleksandru al II-lea, cancelarul Al. M. Gorceakov și cu Miliutin, ministrul de Război, privind o eventuală trecere a trupelor ruse prin România în cazul unui război ruso- turc.
În numărul trei al revistei publicăm un document care aduce noi amănunte în tumultoasa istorie a Mișcării Legionare, a rolului pe care l-au jucat unii oameni importanți ai anilor ’20-’30.