“Vladimir Konstantinovici Bukovski, supranumit cândva un erou aproape legendar în cadrul mişcării disidente sovietice, de jurnaliştii cotidianului The New York Times, a murit în urma unui stop cardiac, la spitalul Addenbrookes, la Cambridge, în Anglia, la ora 21:30, la 27 octombrie. Avea 76 de ani”, se arată în comunicat.
Starea sănătăţii lui Bukovski era precară în ultimii ani, precizează comunicatul.
Scriitor de talent, Bukovski era apreciat pentru capacitatea sa de a documenta insultele cotidiene şi imensa opresiune a vieţii în închisorile sovietice şi de a expune în detaliu efectele bulversante ale torturii asupra prizonierilor şi a torţionarilor lor.
Bukovski, scriitor şi militant rus de calibru în domeniul drepturilor omului, a fost închis timp de 12 ani în total, de URSS.
După eliberarea sa şi plecarea în Vest, în 1976, timp de patru decenii a scris şi a militat contra regimurilor politice din ţara sa.
Bukovski s-a făcut cunoscut mai întâi ca scriitor şi organizator al studenţimii, la Moscova.
În 1963, a fost arestat pentru deţinerea de literatură interzisă.
Mai degrabă decât să îl judece, autorităţile sovietice au preferat să îl declare bolnav mintal şi să-l interneze într-un spital psihiatric – o tactică obişnuită, utilizată în URSS pentru a discredita disidenţii şi a-i ţine închişi, fără să pară că sunt deţinuţi politic.
Bukovski a fost din nou arestat în 1967 şi trimis într-un lagăr de muncă timp de trei ani.
După eliberare, Bukovski a provocat o adevărată furtună internaţională în 1971.
Organizaţiile internaţionale de psihiatrie au studiat dosarele şi au acuzat medicii sovietici şi guvernul de a fi creat false diagnostice şi faptul că au ţinut în detenţie mii de oponenţi politici care nu manifestaseră niciun simptom de maladie mentală recunoscut de lumea medicală.
După o altă pedeapsă cu închisoare, în 1976, Bukovski a fost deportat din URSS şi dat la schimb de guvernul sovietic pe Luis Corvalan, secretar general al Partidului Comunist din Chile, aflat în închisoare.
După eliberare, s-a instalat la Cambridge, în Anglia.
A scris un best-seller, „To Build a Castle”, a apărut în emisiuni de televiziune americane şi s-a întâlnit cu preşedintele Jimmy Carter, la Casa Albă.
Ultima sa lucrare, „Judgment In Moscow: Soviet Crimes and Western Complicity”, publicată în engleză la 14 mai 2019, analizează mii de pagini de arhive sovietice secrete, pe care el le-a subtilizat în 1993.
Timp de patru decenii, Bukovski a jucat un rol cheie în mai multe organizaţii politice, în special Resistance International, Human Rights Foundation, the Cato Institute, şi the Victims of Communism Memorial Foundation, care i-au acordat Medalia Libertăţii Truman-Reagan.
Referitor la arhivele pe care le-a studiat, Bukovski spunea că l-a impresionat faptul că URSS ajunsese să influenţeze foarte mult Vestul şi putea manipula politica din Vest.
Succesul extern al URSS, extinderea influenţei şi controlului său în alte ţări au fost foarte surprinzătoare pentru Bukovski, după cum mărturisea el însuşi.
Tot el spunea că a existat un plan la Moscova legat de Revoluţia din România, în 1989. A fost o hotărâre a Politburo (Biroul Politic al Partidului Comunist al URSS) redactată în 1988, în care se făcea referire la regimul opresiv din România şi la schimbarea acelui regim.
În opinia lui Bukovski, este nevoie de un proces al comunismului, căci, atât timp cât nu a existat un proces de tip Nurenberg la Moscova, războiul nu s-a terminat.
Aliona Kojevnikov, prietenă şi traducătoare de-ale lui Bukovski, a declarat, la spital:”Un foarte drag prieten, un interlocutor strălucitor, un bărbat de un curaj şi o integritate incredibile. Dumnezeu să-i dea odihnă!”, se arată în comunicatul citat.
Romancierul Vladimir Nabokov îl lăuda ca pe un erou curajos şi preţios, într-o scrisoare din 1974 adresată redactorului-şef al The Observer. „Discursul eroic al lui Bukovski în faţa tribunalului pentru apărarea libertăţii şi cei cinci ani de martiriu într-un centru psihiatric vor rămâne multă vreme în memorie, şi după ce ţorţionarii pe care el i-a sfidat vor fi putrezit”, scria Nabokov.
Richard Pipes, istoric şi fost analist al CIA, declara, cu puţin timp înaintea morţii lui Bukovski:”Vladimir Bukovski era un disident remarcabil, atât în Uniunea Sovietică, cât şi în străinătate, şi un om care identificase şi criticase politica totalitară a Moscovei. Un erou”.