„Țipătul” lui Edvard Munch este una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume. Personajul său central, cu trăsături androgine, pare să se afle într-un soi de agonie, înconjurat de valuri de culori care taie respirația privitorului.
Însă, de decenii, lumea artei este intrigată și de inscripția care apare în colțul din stânga sus al tabloului pictat în 1893. Aceasta este: „Nu putea fi pictat decât de un nebun”.
Au existat speculații că ar fi fost făcută de un vandal. Dar New York Times relatează că experții de la Muzeul Național de Artă al Norvegiei au stabilit că aceste cuvinte îi aparțin lui Munch însuși.
Mai Britt Guleng, unul dintre curatori, a declarat pentru Times că a examinat inscripția „literă cu literă” și a ajuns la concluzia că „este identică întru totul cu scrisul lui Munch”.
„Așa că nu mai există nici o îndoială”, a declarat Guleng.
„Strigătul” este a doua cea mai recognoscibilă operă de artă creată vreodată, după „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci.
Munch a creat patru versiuni ale picturii, însă cea mai faimoasă este cea realizată în 1893.
Există o teorie care afirmă că personajul central al tabloului este un autoportret al artistului expresionist.
În jurnalul său, Munch a menționat că pictura a fost inspirată de un „puseu de melancolie”. El relatează că a ieșit la o plimbare în amurg, când, deodată, lumina soarelui care apunea a transformat norii într-un „roșu de sânge”. Atunci artistul spune că a simțit cum „un țipăt nesfârșit străpunge natura”.
Criticii afirmă că starea de spirit a pictorului era influențată și de faptul că sora sa era internată într-un azil de nebuni din apropiere.
Inscripția din colțul tabloului nu este suficient de mare pentru a putea fi remarcată cu ochiul liber. Experții norvegieni au fost nevoiți să folosească fotografii în infraroșu pentru a distinge literele. În stabilirea paternității inscripției, decisive au fost literele N și D, pe care Munch le trasa într-un fel inconfundabil.