Evenimentul Istoric > Articole online > Viața și moștenirea prințului Albert, digitalizate pentru publicul larg
Articole online

Viața și moștenirea prințului Albert, digitalizate pentru publicul larg

Peste 17.500 de fotografii, gravuri şi documente private şi oficiale ale prinţului Albert au fost publicate online pe un site dedicat soţului Reginei Victoria a Marii Britanii, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea acestuia.

Site-ul  https://albert.rct.uk/ explică vizitatorilor virtuali că prințul Albert a avut o influență puternică asupra societății victoriene, care continuă să se facă simțită și azi.

Ca prinț consort al Reginei Victoria, el a jucat rolul de secretar particular neoficial, mentor pentru unele dintre cele mai importante proiecte naționale ale soției sale, colecționar și mecena în domeniul artei, arată noul site.

Contribuțiile sale au modelat în manieră categorică istoria Regatului Unit și relațiile acestuia cu lumea.

Site-ul "The Prince Albert: His Life and Legacy" ('Prinţul Albert: Viaţa şi Moştenirea Sa") – albert.rct.uk – include notiţe şi scrisori între cei doi soţi din perioada 1828-1861.

"În anul în care sărbătorim 200 de ani de la naşterea prinţului Albert, am lansat 'Prince Albert: His Life and Legacy', care reflectă contribuţia pe care prinţul consort a adus-o Marii Britanii în secolul al XIX-lea şi întregii lumi", a declarat Tim Knox, directorul Royal Collection.

Luni se împlinesc 200 de ani de la naşterea prinţului Albert pe 26 august 1819.

Majoritatea acestor documente sunt publicate pentru prima dată.

Printre documentele disponibile online, parte a proiectului de digitalizare al Royal Collection Trust, se numără o scrisoare între Victoria şi Albert din ziua în care s-au logodit.

"Eu … pot doar să cred că Cerul mi-a trimis un înger, a cărui strălucire este menită să-mi lumineze viaţa", a scris Albert.

El i-a mai scris verişoarei sale primare când aceasta a devenit regină în 1837, dorindu-i o domnie lungă, fericită şi glorioasă.

Victoria a menţionat în jurnalele sale cum Albert se juca cu copiii, punându-le o eşarfă în jurul taliei şi legănându-i înainte şi înapoi.

Sunt prezente și fotografii cu copiii cuplului, care sunt ilustrați în diversele etape ale copilăriei, notează presa britanică.

Helen Trompeteler, curator principal al fotografiilor din Royal Collection, a declarat că prințul Albert era pasionat de fotografie și credea cu tărie că aceasta este o formă de artă și că rolul ei în societate trebuie dezbătut.

Alte documente includ discursul lui Albert în cadrul reuniunii The Society for the Extinction of Slave Trade and for the Civilization of Africa (Societatea pentru Abolirea Comerţului cu Sclavi şi pentru Civilizaţia Africii) din iunie 1840.

La finele lui 2020, circa 23.500 documente din Arhivele Regale, din Colecția regală și Comisia Regală pentru Expoziția din 1851 vor fi date publicității online, în cadrul acestui proiect de digitalizare.

Aceste documente sunt atât private cât și oficiale, cataloage din biblioteca privată a prințului, colecția sa de peste 5.000 de gravuri și fotografii pornind de la operele lui Raphael, precum și 10.000 de fotografii colecționate de Albert.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola