Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un suspect arestat în furtul celor două capodopere olandeze
Articole online

Un suspect arestat în furtul celor două capodopere olandeze

Operele, intitulate „Grădina presbiterului din Nuenen primăvara”, respectiv „Doi băieți râzând”, nu au fost încă găsite, a anunțat poliția olandeză într-un comunicat citat de AFP.

Suspectul, originar din Baarn, a fost arestat marți dimineața la el acasă, a adăugat poliția, care a numit arestarea o „etapă importantă” în anchetă.

„Timp de luni de zile, investigațiile intense ale furtului tablourilor au fost efectuate sub conducerea ministerului public” care au dus în final la arestarea suspectului, a mai comunicat poliția.

„Grădina presbiterului din Nuenen primăvara” a fost furat pe 30 martie 2020 de la muzeul Singer Laren, aflat la treizeci de kilometri de Amsterdam.

Intrați prin efracție în jurul orei 3 dimineața, hoții au profitat de închiderea muzeului pe motiv de pandemie.

Valoarea picturii este estimată între șase și opt milioane de euro, potrivit lui Arthur Brand, un expert de artă olandez.

Acesta declarase în iunie că a primit fotografii recente ale tabloului furat, ceea ce ar constitui, spune el, o „probă de viață” a operei.

Tabloul maestrului epocii de aur a picturii olandeze, Frans Hals, a fost furat în august 2020 din muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden din Leerdam.

Istoria acestei pânze este una agitată, dat fiind că a mai fost furată de două ori, din același muzeu, în 2011 și 1988, și fiind regăsit după șase luni, respectiv trei ani.

Poliția și-a reînnoit apelul adresat publicului să ofere orice informații despre locul unde s-ar putea afla acum operele furate.

Nu este pentru prima oară când tablourile lui Van Gogh sunt ținta furturilor din Olanda. Două capodopere ale artistului au fost furate în 2002 din muzeul Van Gogh de la Amsterdam.

Vedere spre mare la Scheveningen (1882) și Ieșirea din biserica reformată din Nuenen (1884-1885), a căror valoare se ridică la mai multe milioane de euro, au fost în cele din urmă găsite în Italia, în 2016. Au fost din nou expuse la Amsterdam, în 2019.

În 1990, trei tablouri ale pictorului olandez au fost furate și ele din muzeul Noordbrabants, fiind ulterior descoperite și returnate.

În ceea ce-l privește pe Frans Hals, acesta a fost contemporan cu Rembrandt și Vermeer, marii maeștri ai epocii de aur a picturii olandeze, din secolul al XVII-lea, perioadă de apogeu pentru comerț, artă și expansiune colonială.

Hals este cunoscut prin numeroasele sale portrete, în special Cavalerul râzând, care se găsește în Colecția Wallace de la Londra, sau Țiganca, aflată la Luvru, în Paris.

Registration

Aici iti poti reseta parola