Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un secol de când Marie Stopes, care-și trata fiul ca pe un experiment social și-l diviniza pe Hitler, a introdus controlul naşterilor
Articole online

Un secol de când Marie Stopes, care-și trata fiul ca pe un experiment social și-l diviniza pe Hitler, a introdus controlul naşterilor

Pe 17 martie 1921, în Holloway, nordul Londrei, Marie Stopes a deschis prima clinică de planificare familială în Marea Britanie.

Dr. Marie Carmichael Stopes, om de ştiinţă şi scriitoare scoţiană, este cunoscută pentru popularizarea importanţei controlului naşterilor şi a utilizării contraceptivelor în Anglia.

A fost un lider influent al mişcării de planificare familială timpurie.

Marie Stopes şi-a tratat fiul ca pe un experiment social.

Îl îmbrăca în haine de fetiță, alegea fraţi adoptivi pentru el apoi renunţa la ei fără pic de remuşcări.

Marie nu-i permitea să citească, fiind de părere că cititul îi împiedică pe copii să gândească.

Până la 11 ani a fost forțat să poarte rochii, căci pantalonii îi considera urâți. Și bicicleta era interzisă.

Antisemită, îl divinize pe Hitler şi îi trimitea des scrisori, printre care şi o colecţie a poeziilor sale.

Finanţată de Stopes şi soţul ei, pilotul şi filantropul Humphrey Verdon Roe, clinica a angajat doar femei şi asistente medicale pentru a face femeile să se simtă mai confortabil.

Clinica a oferit un serviciu gratuit femeilor căsătorite, facilitând şi accesul la controlul naşterilor pentru cei săraci.

Clinica a distribuit contraceptive din cauciuc proiectate chiar de Stopes. În 1925, Mothers’ Clinic s-a mutat în centrul Londrei şi serviciile s-au extins pentru a include distribuirea de contraceptive prin corespondenţă. Stopes a întâmpinat opoziţie din partea Bisericii Anglicane, a Bisericii Catolice şi a comunităţii medicale.

Ea s-a opus criticilor prin distribuirea de broşuri şi susţinerea unor discursuri care îi promovau cauza.

Până în 1930, ea a deschis cinci clinici de planificare familială în Leeds, Aberdeen, Belfast, Cardiff şi Swansea, inclusiv prima caravană mobilă din lume pentru controlul naşterilor, care era trasă de cai.

În 1930, a format Consiliul Naţional pentru Controlul Naşterii (cunoscut mai târziu ca Asociaţia pentru Planificarea Familială).

Marie Stopes s-a opus avortului.

Pledoaria ei pentru o abordare mai liberală a sexului şi a planificării familiale a precedat revoluţia sexuală din anii 1960 şi atitudinile liberale care au fost adoptate ulterior.

După primul mariaj, care a fost un eşec, Stopes a devenit mai interesată de problemele sexuale şi şi-a îmbogăţit cunoştinţele despre etica sexuală şi fiziologia reproducerii.

Experienţa primei sale căsătorii i-a justificat campania de reformă sexuală şi a condus-o la scrierea cărţii Married Love (1918), prin care susţinea o egalitate mai mare între bărbaţi şi femei în căsătorie şi a oferit sfaturi pentru contracepţie.

Opiniile ei erau radicale pentru vremea respectivă şi au generat o mare publicitate.

Stopes a publicat cea de-a doua carte, Wise Parenthood.

Alte cărţi despre căsătorie şi controlul naşterilor scrise de ea: A Letter to Working Mothers (1919), Radiant Motherhood (1920) şi Enduring Passion (1928).

Mama, militantă pentru drepturile femeilor

 

Marie Stopes s-a născut la Edinburgh, Scoţia, la 15 octombrie 1880, părinţii ei având cariere de succes: tatăl ei, Henry Stopes, era arhitect şi arheolog, iar mama ei, Charlotte Carmichael Stopes, era militantă pentru drepturile femeilor din Edinburgh, prima femeie absolventă a unei universităţi scoţiene.

Stopes a urmat cursurile University College London, unde a studiat botanica şi geologia şi a obţinut licenţa în 1902.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola