Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se răstoarnă echilibrul geostrategic în Mediterana. Erdogan riscă un nou Lepanto?
Articole online

Se răstoarnă echilibrul geostrategic în Mediterana. Erdogan riscă un nou Lepanto?

În octombrie 1571, flota coaliției creștine a învins principala flotă a Imperiului Otoman. Chiar dacă nu a fost vorba de o victorie decisivă, victoria creștină a prevenit transformarea Mediteranei într-o mare musulmană și a pus capăt avansării otomane în sudul Europei. Chiar dacă de atunci au trecut sute de ani, ambițiile neo-otomane ale lui Erdogan au dus la apariția unei noi coaliții, care să speranțe Greciei că va reuși să reechilibreze situația din estul Mediteranei.

Noul echipament va oferi Forțelor Armate Elene capacități operaționale fără precedent. În câțiva ani, situația în Marea Egee și în Marea Mediterană de Est va fi complet diferită. Avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Elene, echipate cu radar și sisteme de arme de ultimă oră, vor stăpâni cerurile. Fregatele Marinei Elene, cu capacitățile lor antiaeriene excepționale, vor putea crea zone de excludere a zborului pentru luptătorii inamici cu armamentul lor anti-acces (A2/AD). În plus, Forțele Speciale Elene și anumite unități ale Armatei Elene se vor putea desfășura rapid pe orice teritoriu grec.

Doctrina noastră militară nu poate rămâne statică și imuabilă. Adoptarea descurajării prin represalii este alegerea potrivită pentru Grecia. Este necesară o nouă filozofie militară, una care să nu fie restrânsă de noțiuni învechite de ofensă și apărare. În mod ideal, noua doctrină va propune apărarea ofensivă și preluarea inițiativei la nivel strategic, operațional și tactic pentru a demoraliza complet adversarul. Scenariile de antrenament care se concentrează pe eliberarea teritoriului capturat transmit un mesaj greșit unui adversar foarte experimentat care știe cum să câștige războaie”.

O atitudine asertivă a Grecie în conflictul istoric cu Turcia ar mai beneficia de un mare atu, spune expertul. „Turcia trece în prezent printr-o criză financiară fără precedent, care ar putea escalada într-o instabilitate politică totală. Ar fi grozav dacă vecinul nostru de la est ar putea să creeze o cale către democrație și prosperitate, pentru a deveni un partener pașnic și sincer, care caută colaborarea. Până atunci, cel mai rău scenariu este încă ceva pentru care trebuie să ne pregătim. Programul de reînarmare trebuie să fie însoțit de o schimbare a doctrinei militare. Nimănui nu trebuie să i se mai permite vreodată să îndrăznească să ne amenințe din nou țara”.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola