Evenimentul Istoric > Articole online > Alegerile la români. Manifestul electoral care arată cine nu e de votat
Articole online

Alegerile la români. Manifestul electoral care arată cine nu e de votat

La un an distanță, un ziar din Craiova, de unde era Iancu Pleșea, anunța că „vampirul acesta reacționar”, în timpul războiului balcanic, s-a grăbit să ascundă ceea ce credea că i se va rechiziționa, mergând până acolo încât a ascuns „cai de lux în salon pentru a păcăli pe comisarul care căutând numai la grajd s-a înapoiat fără a putea face rechiziția.

Apoi profitând de ordinul ministerului de Interne și de gentilețea prefectului de Dolj, stă zilnic la prefectură pentru a obține ordine să i se facă munca și să nu i se rechiziționeze prea multe vite.

Și-a făcut secerișul gratuit fără ca el să contribuie cu cel mai mic ajutor în vremea aceasta când și cei mai săraci oameni și-au dat obolul lor pentru opera națională.

După mobilizare ciocoiul Pleșea a protestat când țăranii au venit să-și ridice caii rechiziționați, spunând că trebuiesc împușcați țăranii dacă nu se supun fiindcă strângându-se prea mulți, vor aduce holera în oraș.

Nu găsim cuvinte cu care să înfierăm purtarea neomenoasă a ciocoiului Iancu Pleșea, dar lăsăm să vorbească un manifest împărțit alegătorilor cu ocazia alegerilor din noiembrie 1912, pentru ca lumea să cunoască îndeajuns pe acest reacționar. Iată-l:

Către Alegătorii Coleg. I Senat

Partidul liberal local forțat de vechea dinastie ocultă care a făcut ca falnica cetate a liberalismului, Craiova, să devină aproape conservatoare, a impus și de astă dată să candideze la Senat antipaticul bogătaș Iancu Pleșea.

Acest om care nu are alte merite decât milioanele sale, parte moștenite, iar parte strânse pe spinarea sătenilor, sclavii săi, și acumulate prin multe și variate speculațiuni.

Milionarul acesta care nu a învățat decât cămătărie, care a speculat nevoi, aspirațiuni și chiar bucurii, bogătașul acesta, meschin și trufaș, care niciodată în viață nu a știut să îndulcească, să amelioreze suferințele celor oropsiți, și care nu a plecat ureche decât la sunetul numeroaselor sale monede de aur, are îndrăzneala să vă ceară voturile, el care nu are nicio legătură cu dv., care nu are nicio simpatie și care aproape nici nu răspunde la salut.

Dacă l-ați întreba în baza căror merite vă solicită astăzi voturile, ar fi desigur incapabil să răspundă, v-ar sfida însă, fiindcă bogătașul Pleșea crede că totul i se cuvine.

Ca președinte al comitetului de administrație al Băncii Comerțului, Iancu Pleșea a tolerat și încurajat scandalul de astă vară în detrimentul creditului băncii și în paguba acționarilor.

Cu toate paralele sale, Iancu Pleșea de când trăiește nu a luat o inițiativă frumoasă după urma căreia să folosească cei în nevoie, cei în lipsă, cei nenorociți. Nici bolnavii nu s-au bucurat, fiindcă darnicul Pleșea nu a donat nimic vreunui spital sau casă de sănătate.

Iancu Pleșea nu a contribuit cu o centimă la opere de folos public, cultural sau de binefacere.

Bogătașul nemilos a înșelat acum câțiva ani pe craioveni, candidând la Primărie și în urmă a dat orașul, căruia îi făgăduise sprijinul său, pe mâna unor oameni fără scrupule, care în numele acestui milionar, au speculat Craiova cum au vrut.

Pentru aceste întemeiate considerațiuni, se cuvine să-i dăm răsplata meritată, se cuvine să-l trimitem la speculațiunile sale, lăsând locul de senator altor oameni mai demni, mai cinstiți, mai pregătiți și desigur mai cu dor și dragoste de interesele generale.

Să nu votați pe Iancu Pleșea.

Mai mulți alegători”.

Iancu Pleșea (născut la Craiova în 1855, decedat la 4 iulie 1935) era fiul pitarului Gheorghe Pleșa. S-a căsătorit la Craiova în ziua de 22 Martie 1890 cu Angela, fiica lui Mihail Zavarof și a Anei Bengescu. Mihail Zavarof a fost primar al Craiovei și a decedat la 8 iulie 1888, fiind înjunghiat de un țăran din Căpreni.

Registration

Aici iti poti reseta parola