Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Luther la Worms și salvarea lui de la arderea pe rug
Articole online

Luther la Worms și salvarea lui de la arderea pe rug

Ea putea sa includă o reducere a timpului pe care păcătosul urma să îl petreacă în purgatoriu. Pe 31 octombrie 1517, Luther a lipit pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de Teze în care denunța cu tărie penalitatea bisericii în general și practica vânzării indulgențelor în special.

Luther i-a trimis arhiepiscopului Dar Mainz o copie a tezelor respective. În plus, acestea au fost tipărite și răspândite în întreaga regiune.

Protestele lui Luther împotriva bisericii au devenit tot mai vehemente, el ajungând curând să conteste autoritatea papei și a conciliilor generali ale Bisericii și să se lase călăuzit numai de Biblie si de rațiunea pură.

Seriozitatea cu care Luther și-a susținut vocația sa religioasă l-a condus la o criză personală profundă: se întreba cum era posibil să reconcilieze cerințele legii lui Dumnezeu cu incapacitatea omului de a le urma.

El a găsit răspunsul în Noul Testament: Dumnezeu, devenind om în Isus Christos, a împăcat omenirea cu el. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare strictă a legilor și a obligațiilor religioase, ci un răspuns de credință, răspuns acceptat de Dumnezeu.

Această credință trebuia să se bazeze pe dragoste, nu pe frică.

Luther este cunoscut ca „părintele Reformei”. Intenția lui însă nu a fost crearea unei biserici noi, alternative, ci înnoirea Bisericii Universale.

Mai mult, ideea tradițională conform căreia biserica ar fi un intermediar necesar între creștini si Dumnezeu era greșită. În conformitate cu doctrinele lui Luther, rațiunea de a fi a Bisericii Romano-Catolice dispărea dintr-o trăsătura de condei.

Pe lângă faptul că a pus la îndoială rolul esențial al bisericii, Luther a mai protestat și împotriva altor credințe și practici ale acesteia.

Căsătoria

De exemplu, el a contestat existența purgatoriului și necesitatea ca membrii clerului să rămână celibatari. El însuși s-a căsătorit in anul 1522 cu o fostă călugărită, care i-a dăruit 6 copii.

În 1525 Martin Luther s-a însurat cu fosta călugăriță Katharina von Bora, arătându-se astfel adversar al celibatului impus de catolicism preoțimii. Restul vieții l–a petrecut scriind, ținând predici și organizând reforma bisericii în Saxonia.

A murit la 18 februarie 1546 în orașul său natal, Eisleben.

 

Sursa: Agerpres și Wikipedia

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola