Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Iubitul cel frumos, șiret și năbădăios al lui Socrate i-a jucat pe toți pe degete
Articole online

Iubitul cel frumos, șiret și năbădăios al lui Socrate i-a jucat pe toți pe degete

Este interesant de menționat aici relația complexă dintre Alcibiade și Socrate.

Acesta din urmă a fost unul dintre cei mai importanți filozofi antici greci, adesea considerat a fi fondatorul filozofiei occidentale.

În numeroase ocazii, în special în scrierile lui Platon, se afirmă că Alcibiade și Socrate au avut o relație strânsă.

Alcibiade și-a venerat și respectat profesorul, poate cu atât mai mult după ce i-a salvat viața la Potidaea.

Oricât de interesant este, atât Plutarh, cât și Platon afirmă că Alcibiade era iubitul lui Socrate!

Plutarh merge până la a scrie despre felul în care Alcibiade „se temea și-l venera pe Socrate și disprețuia pe restul admiratorilor săi”.

Acuratețea acestor afirmații și adevărata natură a relației lor nu au fost niciodată pe deplin înțelese de către cercetători, chiar dacă pederastia era un fenomen cunoscut în Grecia antică, ca o relație romantică acceptată social între un bărbat mai în vârstă și unul mai tânăr.

Războiul peloponezian a fost un eveniment foarte important pentru Grecia în această epocă. Dar, a fost un conflict destul de lung și este de obicei împărțit în mai multe faze distincte.

Și după ce prima fază s-a încheiat, Alcibiade și-a început ascensiunea constantă și a făcut o carieră politică solidă.

Pacea de la Nicias a fost un tratat semnat în 421 î.Hr., oarecum neliniștitor, între Atena și Sparta.

A adus o pace instabilă și sfârșitul primei faze a războiului. Cu toate acestea, Alcibiade a fost cel care s-a ridicat ca un avocat ferm pentru continuarea acțiunii agresive de către Atena.

Este clar că Alcibiade poseda mari abilități diplomatice și carismă.

După semnarea tratatului Nicias și instabilitatea rezultată, Alcibiade a primit mai mulți ambasadori spartani cu scopul de a soluționa aceste dispute.

El a aranjat împreună cu ei o întâlnire secretă, îndemnându-i pe ambasadorii spartani să „renunțe la autoritatea lor diplomatică și să-i permită să îi ajute prin influența sa în politica Atenei”.

Se pare că a reușit să-i impresioneze pe spartani și să-i ia sub conducerea sa, lucrând astfel împotriva termenilor din tratatul Păcii de la Nicias.

Alcibiade devine star folosind înșelăciunea și influența

Totul a fost, de fapt, un truc foarte inteligent al lui Alcibiade și o încercare de a avea o ascensiune rapidă la putere.

În întâlnirea oficială dintre ambasadorii spartani și atenieni, primii și-au schimbat povestea, așa cum s-a convenit în întâlnirea lor secretă cu Alcibiade.

Pe măsură ce păreau să se contrazică pe ei înșiși și scopurile Spartei, Alcibiade a acționat rapid denunțându-le credibilitatea și ridicând suspiciuni cu privire la scopurile lor.

Prin această stratagemă a apărut ca un om de stat șiret și protector, în timp ce Nicias, omul din spatele tratatului original, era jenat.

Alcibiade a devenit rapid general.

Aproape imediat după aceea, el s-a bazat pe noua sa putere dobândită pentru a consolida poziția Atenei și a contesta încă o dată puterea spartană. Pentru a face acest lucru, a creat o alianță între orașele mai mici din Peloponez – Elis, Mantinea, Argos și altele – care a contestat dominația spartană.

Arnold Wycombe Gomme, un influent istoric britanic, a rezumat perfect magnitudinea acestui gest al Alcibiadei și cât de înțelept a orchestrat lucrurile pentru a asigura dominația ateniană.

El scrie că „a fost o schemă grandioasă pentru un general atenian în fruntea unei armate preponderent peloponeziene să mărșăluiască prin Peloponez aruncând un derizoriu Sparta când reputația ei era la cel mai mic nivel”.

Dar, oricât de șiret a fost planul, a eșuat.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola