Februarie 2019

PREMIUM
 Ovidiu Druga Februarie 2019

Pe 4 martie 1963, șase francezi sunt condamnați la moarte sub acuzația că ar fi conspirat să-l asasineze pe președintele țării, nimeni altul decât generalul Charles de Gaulle.

PREMIUM
 Ovidiu Druga Februarie 2019

Moartea lui Stalin (6 martie 1953) a declanșat imediat o luptă pe viață și pe moarte între liderii Uniunii Sovietice.

PREMIUM
 Alex Mihai Stoenescu Februarie 2019

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea s-a pus în Europa Occidentală problema întocmirii unei hărți geologice a continentului și la primul Congres de geologie desfășurat la Paris în 1878 se propune înființarea unei Comisii internaționale pentru nomenclatura geologică - Commission international de Nomenclature géologique, care urma să lucreze printr-un Comitet de întocmire a hărții geologice a Europei - Comité del la carte géologique de l’Europe, în pregătirea celui de-al doilea Congres ce urma să se țină la Bologna în toamna anului 1881.

PREMIUM
 Dragoș Gros Februarie 2019

Tezaurul a plecat în două etape: întâi tezaurul Coroanei şi alte valori, dar puţine şi abia în al doilea transport, partea mare a Tezaurului de stat, arhive, valori, bani şi devize, dar şi tot ce strânsese Muntele de Pietate.

PREMIUM
 Alexandru Filimon Februarie 2019

Să iasă domnul Carada de sub masă”, a rostit, cedând nervos şi plângând, primul ministru al României, D.A. Sturdza în timp ce prezida o şedinţă a Consiliului de Miniştri.

PREMIUM
 Florian Saiu Februarie 2019

Împărăteasa Rusiei a întreținut o corespondență extraordinară cu François-Marie Arouet, filosoful francez păstrat în memoria universală sub pseudonimul Voltaire. Ecaterina cea Mare a fost atât de împătimită după „Zeul veseliei”, cum îl alinta pe autorul celebrei „Candide” (1759) încât, imediat după moartea acestuia, a cumpărat de la doamna Denis Arouet, văduva scriitorului, întreaga bibliotecă a lui Voltaire - 6.000 de volume -, plătind o sumă exorbitantă pentru acele vremuri: 135 000 de lire sterline. Vă propunem, în continuare, povestea încântătoare a acestei prietenii unice în istoria culturală a lumii.

PREMIUM
 Adrian Pătrușcă Februarie 2019

De-a lungul celor opt ani ai președinției sale (1993- 2001), Bill Clinton va avea numeroase întrevederi discrete cu istoricul Taylor Branch, laureat al Premiului Pulitzer.

PREMIUM
 Victor Roncea Februarie 2019

Editura RAO a lansat marți, 12 februarie a.c., la Biblioteca Academiei Române și în prezența președintelui Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, lucrarea ”Mărturia unui istoric singuratic. Convorbiri cu academicianul Dinu C. Giurescu”, de Narcis Dorin Ion, care se înscrie drept un veritabil

PREMIUM
 Leonardo Tonitza Februarie 2019

Venirea primăverii pentru societățile umane statornice, pastorale și agricole, care și-au întocmit un calendar propriu bazat pe ocupațiile de bază, este un eveniment vital care nu avea cum să nu fie celebrat și memorat cu încărcătura spirituală și atributele specifice epocii cănd s-a conturat.

PREMIUM
 Florian Banu Februarie 2019

Să fii pe locul doi înseamnă să fii primul care pierde!”, spunea Edgar Allan Poe. Rasa umană iubeşte competiţia şi-i venerează pe învingători, aruncându- i pe nedrept în uitare pe cei care n-au avut şansa să fie pe primul loc!

PREMIUM
 Dan Andronic Februarie 2019

În aprilie 1989, omagiul studenţilor la înmormântarea unui lider chinez considerat reformist se transformă într-o mare manifestaţie. Hu Yao Bang fusese înlăturat din funcţia de secretar general al partidului comunist în 1987, iar studenţii erau convinşi că înfrângerea sa în confruntarea cu aripa dură i-a grăbit moartea.

PREMIUM
 Florian Saiu Februarie 2019

Volumul istoric (re)editat la sfârșitul anului trecut de Polirom - „Dulcea mea Doamnă/Eminul meu iubit. Corespondență inedită Mihai Eminescu, Veronica Micle, Scrisori din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea”, cu note, prefață, transcriere și cuvânt-înainte de Christina Zarifopol-Illias, cuprinde 93 de scrisori inedite ale lui Mihai Eminescu către Veronica Micle, 15 scrisori inedite ale Veronicăi Micle către marele poet, două scrisori inedite ale Veronicăi Micle către Harieta Eminovici, sora poetului, precum și o notă, nedatată, a lui Titu Maiorescu, adresată lui Eminescu.

PREMIUM
 Alecu Racoviceanu Februarie 2019

Documente românești și străine răspund la întrebarea: Ceaușescu a profitat de dezastru?

PREMIUM
 Evenimentul Istoric Februarie 2019

Faimosul călău, cel de pe urmă călău, Gavril Buzatu, își îndeplinea meseria lui cu multă punctualitate. Când era vreo execuție de săvârșit, dânsul era persoana asupra căreea erau ațintite privirile tuturor…

PREMIUM
 Evenimentul Istoric Februarie 2019

Corneliu Coposu răspunde civilizat unui atac murdar din ziarul Adevărul

PREMIUM
 Florian Saiu Februarie 2019

Întrebare-răspuns, scurt și la obiect - acesta a fost mecanismul după care, în cea de-a doua parte a materialului dedicat creatorului Petru Dumitriu, am ghidat dialogul cu academicianul Eugen Simion, criticul literar care l-a cunoscut îndeaproape atât pe romancierul Petru Dumitriu, cât și pe omul Petru Dumitriu.

PREMIUM
 Alex Mihai Stoenescu Februarie 2019

Răscoala din 1888 nu a fost o revoltă ţărănească tipică, generată de condiţiile proaste de muncă, de sărăcie sau de legislaţia înrobitoare, ci o revoltă ţărănească provocată de la Bucureşti în baza unui plan minuţios elaborat.

PREMIUM
 Sabin Florea Februarie 2019

În noaptea de 11-12 noiembrie 1940, 21 de avioane torpiloare Swordfish decolate în două valuri de atac de la bordul portavionului britanic Illustrious au întreprins un raid nocturn împotriva principalei baze navale a marinei regale italiene (Regia Marina) din portul Taranto.

PREMIUM
 Evenimentul Istoric Februarie 2019

Prezent la conferința cu tema „Rolul elitelor în statele democratice”, desfășurată în cadrul programului „Viitorul României”, sub egida Marii Loji Naționale din România, profesorul Ioan-Aurel Pop a susținut o prelegere pe care o reproducem, mai jos, parțial.

PREMIUM
 Dan Dimitriu Februarie 2019

Vasili Grigorievici Zaițev (23 martie 1915 - 15 decembrie 1991) a fost un lunetist sovietic și erou al Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

PREMIUM
 Dan Dumitriu Februarie 2019

Marii viziri au reprezentat prima încercare de adaptare a instituțiilor sultanatului la cerințele unei administrații la nivel de Imperiu.

PREMIUM
 Liviu Țăranu Februarie 2019

„Treisprezece ani de închisoare... Aveam doar o hăinuță de pușcăriaș. Ne dădeau o zeamă chioară și mămăligă friptă. M-au bătut... M-au arestat acasă. Nici nu țin minte anul... Când m-au anchetat am leșinat din bătaie. Iacătă că n-am murit! Am stat la Interne trei ani. Am fost după aceea la Jilava, la Ocnele Mari și pe urmă la Aiud. Eu mă mir cum mai sunt aici. De multe ori îmi doream să mor. Am avut mereu lașitatea de-a nu avea curajul să mă sinucid. Din motive religioase... Treisprezece ani! Nu pot să povestesc tot ce-am suferit pentru că nu pot să ofensez poporul român spunându-i că în mijlocul lui s-au petrecut asemenea monstruozități”.

PREMIUM
 Ovidiu Druga Februarie 2019

Pe 21 februarie, acum 112 ani, începea în România unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor- răscoala din 1907.

PREMIUM
 Ovidiu Druga Februarie 2019

Pe 28 februarie 1785, pe platoul “La Furci” de lângă Alba Iulia, Horea și Cloșca își primesc osânda pentru răscoala care zguduise întregul imperiu.

PREMIUM
 Evenimentul Istoric Februarie 2019

Evenimentul istoric publică, în numărul din martie, primele documente din Jurnalui generalului Iulian Vlad.

PREMIUM
 Dan Andronic Februarie 2019

Simt că trăiesc unul din acele momente pentru care merită să fii ziarist pasionat de istorie. Așa cum v-am mai spus, această revistă s-a născut dintr-o dorință de a demara un proiect la care să lucrăm cu plăcere, iar reacția dumneavoastră, a cititorilor, ne-a copleșit.

PREMIUM
 Evenimentul Istoric Februarie 2019

La data de 4 ianuarie a.c., inginerul român Eugeniu Iordăchescu a încetat din viață, la vârsta de 89 ani.

Februarie - martie in cifre - Romania

1441

7 Martie. Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei. El deţinea această funcţie pe lângă cea de comite al Timişoarei şi de ban al Severinului (1441 - 1456).

1716

2 Martie. A apărut prima lucrare a lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”. Opera este una dintre cele mai importante ale lui Dimitrie Cantemir, scrisă în latină între 1714 şi 1716, pe când fostul domn al Moldovei trăia în Rusia. Cartea, un document de primă mână asupra istoriei românilor, a fost scrisă de Cantemir la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea a fost tradusă în limbile germană, rusă, greacă şi desigur română.

1741

27 Februarie. Nicolae Mavrocordat a emis un hrisov privind adoptarea unor reforme fiscale şi administrative în Ţara Românească.

(citește mai mult)