Online

FREE
 Mihail Popescu

Dacă istoria sistemului solar este împărțită în ”înainte de Big Bang” și ”după Big Bang”, cea a serviciilor secrete românești este separată de înainte și după ”fuga lui Pacepa”. Defectarea generalului Ioan Mihai Pacepa este Big Bang-ul lor.

FREE
 Alecu Racoviceanu

În ultima perioadă nu mai există buletin de știri fără o inițiativă a ANAF sau a Ministerului Finanțelor legată de impozitare sau de confiscarea și valorificarea bunurilor a căror proveniență nu poate fi justificată.

FREE
 Cătălin Pena

Valentin Berejkov a devenit în preajma celui de al doilea război mondial translatorul principal al lui Stalin în relația cu Germania și cu țările de limbă engleză.

FREE
 Marina Constantinoiu

Cel mai important obiect de tezaur al românilor, dar și unic în lume, în special prin desenele aflate pe el, vechi de peste 2500 de ani, s-a întors acasă.

FREE
 Marina Constantinoiu

În urmă cu 103 ani avea loc prima participare în luptă a unui tanc, în timpul Bătăliei de pe Somme (Franţa), în timpul Primului Război Mondial.

FREE
 Alecu Racoviceanu

Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei noastre recente este prigoana cultelor de după instaurarea comunismului. Biserica greco-catolică a fost cu adevărat martirizată, la 1 decembrie 1948, fiind emis decretul de desființare a acestei Biserici. Represaliile nu au încetat, preoții au fost urmăriți și arestați, credincioșii au suferit și ei urmările deciziei.

FREE
 Cătălin Pena

Revizorul școlar publica în toamna anului 1938 instrucțiunile cu privire la aplicarea programului străjeresc „spre luare la cunoștință și strictă confirmare”:

FREE
 Marina Constantinoiu

Luni, 16 septembrie, se împlinesc 42 de ani de la moartea celei care a fost considerată cea mai mare interpretă de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

FREE
 Cătălin Pena

Ziarul NEUES WIENER JOURNAL din 1 decembrie 1938 publica, sub titlul „Regele care a vrut să devină învățător”, publica următoarea corespondență din București:

FREE
 Marina Constantinoiu

Cei patru nepoți ai ei au devenit regi în mai multe țări diferite (Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Grecia).

FREE
 Mihail Popescu

Un recent studiu publicat de Scientific Reports răstoarnă toate legendele care s-au țesut în ultimii zece ani pe marginea descoperirii mormântului a doi adolescenți, în Modena, Italia. În 2009, a fost găsit un mormânt comun. Doi tineri, amănunt stabilit după elemente de suprafață ale osemintelor, împărțeau de 1.600 de ani același mormânt. Tinerii fuseseră îngropați ținându-se de mână.

FREE
 Istvan Deak

A fost una dintre cele mai turbulente dar incitante epoci ale istoriei.

FREE
 Cătălin Pena

Foaia pentru popor „Libertatea” din 15 septembrie 1921, care apărea la Orăștie sub conducerea preotului Ioan Moța, relata despre deschiderea, a doua zi, la București a „Târgului de mostre”.

FREE
 Marina Constantinoiu Istvan Deak

Mult timp i s-a interzis să publice în Ungaria. A fost una dintre figurile emblematice ale disidenței care a dus la căderea comunismului în Ungaria, în 1989.

FREE
 Cătălin Pena

Țarul Nicolae al II-lea, pe care Vladimir Ilici Lenin nu-l scotea din „idiotul de Romanov”, nota în jurnalul său pe 10 aprilie:

FREE
 Marina Constantinoiu

Fără școală, fără experiență politică, fără cultură, Nicolae Ceaușescu a fost creația Partidului Comunist Român.

FREE
 Istvan Deak

În 1939, doctorul Viktor Brack, șeful departamentului de eutanasiere creat de Hitler, a supervizat crearea noului program T.4 prin care urmau să fie executați sistematic copiii etichetați ca “handicapați mintal”.

FREE
 Mihail Popescu

Poveștile cu spioni relatate de oameni care chiar au făcut carieră din munca de informații șochează prin naturalețea descrierii unor întâmplări care, dacă ar fi secvențe dintr-un film, scenaristul ar simți nevoia să le marcheze cu muzică stridentă.

FREE
 Istvan Deak

Cele petrecute în Piaţa Tiananmen sunt un subiect tabu în China modernă, iar pozele cu bărbatul în faţa tancurilor sunt interzise. Evenimentele din piață sunt cunoscute drept ”Masacrul din Piața Tiananmen”.

FREE
 Marina Constantinoiu

Era cea mai mare mănăstire din sud-estul Europei și cel mai important lăcaș de cult al religiei creștin ortodoxe.

FREE
 Mihail Popescu

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a analizat 283 de mici fragmente de piatră, descoperite în situl de la Revadim, în sudul Israelului.

FREE
 Cătălin Pena

Pe 12/24 iunie 1849 apărea la Pesta primul număr al gazetei românești „Democrațiea”, iar al doilea și ultimul număr ieșea pe 1 iulie.

FREE
 Marina Constantinoiu

Radioamatorismul s-a născut în SUA, cu puțin înainte de Primul Război Mondial, când, prin 1910, luau ființă numeroase asociații care se ocupau de emisii radio.

FREE
 Alecu Racoviceanu

Istoria ne ajută uneori să răspundem la întrebarea ”Cum era pe vremea ta?”. Era... altfel. Nu contează ce crede cel care dă răspunsul, dacă era, după el, mai bine sau mai rău.

FREE
 Istvan Deak

1886 a fost anul în care Karl Benz a lansat primul automobil. A durat însă 11 ani până când consumul de alcool la volan să fie cu adevărat o problemă și să necesite o intervenție în forță a autorităților competente.

FREE
 Cătălin Pena

La începutul anului 1860, Alexandru Papiu-Ilarian întocmeşte, pentru uzul principelui Alexandru Ioan Cuza, un „Memorand despre raporturile Românilor cu Nemţii, cu Slavii, cu Ungurii, în timp de pace şi în cazul unei revoluţiuni în răsăritul Europei”, în care trasează liniile generale ce trebuiau să fie urmate în politica externă şi internă a Principatelor Unite.

FREE
 Alecu Racoviceanu

Constantin Răuță spune că, în 1973, când a cerut azil politic în SUA, avea dovezi ale acțiunilor de spionaj din timpul Războiului Rece, dar americanii nu le-au folosit pentru că Nicolae Ceaușescu era așteptat de Richard Nixon.

FREE
 Cătălin Pena

Alexandru Vaida-Voevod povestea în articolul „Trecutul nu ne învață nimic?”, publicat în „Almanahul presei române din Ardeal și Banat pe 1928”, pățaniile sale din școala primară maghiară:

FREE
 Istvan Deak

Multe dintre următoarele înșiruiri de evenimente istorice ar putea fi necunoscute pentru publicul larg, însă britanicii țin mult mai acuratețea evenimentelor care au modelat istoria Regatului Unit.

FREE
 Marina Constantinoiu

Arheologii din Cluj au scos la lumină, miercuri, în cadrul unor lucrări de reabilitare făcute pe strada Regele Ferdinand, o poartă de intrare a oraşului medieval.

FREE
 Cătălin Pena

La numai o lună după ce Krupskaia îl ajutase să facă cele mai simple exerciții mentale, anume înmulțirea numerelor cu două cifre, și acoperise un caiet de 20 de pagini cu un scris copilăresc, în toamna lui 1922 Lenin era interesat de întocmirea listelor cu intelectalii ce urmau să fie expulzați din Rusia.

FREE
 Istvan Deak

Este o zi tristă în Statele Unite, la 18 ani de la atentatele teroriste care au îngrozit o lume întreagă.

FREE
 Istvan Deak Marina Constantinoiu

Deși pare clișeu, chiar asta este: atacurile teroriste din New York, de la 11 septembrie 2001, au schimbat lumea, mai ales prin urmările grave asupra politicii interne şi externe a Statelor Unite.

FREE
 Cătălin Pena

Istoria presei române din Ardeal începe la sfârșitul veacului al XVIII-lea, mai exact la 1789 când o societate de cărturari români ardeleni cere aprobarea guvernului pentru a publica la Sibiu o gazetă românească, în scopul de a da românilor cultura pe care flozofia timpului o preconiza ca o datorie a fiecărui om.

FREE
 Marina Constantinoiu

Duminică, 10 septembrie 1989, la ora 08:00, nava „Mogoşoaia“ urma să plece în cursă din Galaţi (pontonul nr. 918, situat la Km 150,5) spre comuna Grindu, aflată pe malul tulcean al Dunării, la câţiva kilometri în aval de Galaţi.

FREE
 Marina Constantinoiu

Sighișoara, al cărei renume este “Nurnberg transilvănean”, se înalţă în trepte pe Dealul Cetăţii (425 m), de pe malul stâng al Târnavei Mari.

Pagina 1 din 22
Septembrie 2019
Septembrie 2019
din 23 ale lunii
CAPITAL
ANIMALZOO
DOCTORUL ZILEI
EVZ MONDEN
EVZ