Evenimentul Istoric > Articole online > Elicopterele salvează femeile și copiii. Inundațiile care au pustiit România acum 50 de ani
Articole online

Elicopterele salvează femeile și copiii. Inundațiile care au pustiit România acum 50 de ani

O serie de căi de comunicaţie feroviare şi rutiere au fost blocate, ceea ce a dus la întreruperea circulaţiei şi izolarea unor localităţi din judeţele Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Iaşi”.

Mureșul a acoperit întregi localități

Unul dintre râurile care a produs pagube uriaşe a fost Mureşul, numeroase localităţi din judeţul Mureş şi din judeţul Alba fiind acoperite de ape, iar locuitorii trecând prin momente dramatice. „În lunca Mureşului, (…) învolburarea de ape clisoase ce şi-au părăsit matca se scurge nepotolită peste câmpuri. (…)

Uliţele satelor au fost transformate în canale, peste pământuri pe care nu se mai văd nici grâul, până acum frumos, nici culturile abia răsărite. (…) Un elicopter survolează perimetrul inundat, culegându-i pe cei care s-au refugiat în poduri şi pe acoperişurile caselor”, scria cotidianul „Scânteia”, în 14 mai 1970.

La 15 mai 1970, ziarul „România liberă” avertiza că „este necesar să se evite consumul apei din fântânile inundate, din pâraie, lacuri”, atrăgând atenţia că:

„E nevoie să se fiarbă apa, conform recomandărilor personalului medico-sanitar. Cea mai mare atenţie trebuie acordată copiilor, deosebit de sensibili la consumul apei impure, (…) gravidelor şi bătrânilor, care sunt mai sensibili la umezeală, frig şi alte situaţii nefavorabile”.

Mii de ostași salvatori

Efectele devastatoare ale inundaţiilor şi acţiunile care au urmat au fost prezentate şi în zilele următoare, astfel că, la 16 mai 1970, cotidianul „România liberă” relata: „Pe ogoare au fost luate măsuri pentru evacuarea apelor.

Sunt deblocate canalele de irigaţii, se fac şanţuri de scurgere şi, pe măsura zvântării terenurilor, vor reîncepe lucrările agricole.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola