Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a fost furat „Țipătul” lui Munch în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice
Articole online

Cum a fost furat „Țipătul” lui Munch în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice

Pânza fragilă a fost descoperită neatinsă într-un hotel din Asgardstrand, la circa 70 de kilometri de Oslo, potrivit comunicatelor poliției.

Tabloul legendar din 1893, reprezentând o siluetă chinuită a unui om care pare că strigă pe un pod, fusese furat în doar 50 de secunde pe 12 februarie, ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Lillehammer.

Doi hoți au pătruns pe o fereastră a Galeriei Naționale, au tăiat firul metalic de care era atârnat tabloul pe perete, și au lăsat un bilet pe care scria: „Mii de mulțumiri pentru sistemul prost de securitate!”

La câteva zile după furt, un grup anti-avort norvegian anunță că are posibilitatea să recupereze pictura dacă televiziunea norvegiană prezintă un film împotriva avorturilor.

Afirmația s-a dovedit falsă.

Guvernul a mai primit și o cerere de răscumpărare, pe 3 martie, însă a refuzat să plătească în lipsa unei dovezi că solicitarea era autentică.

În cele din urmă, poliția a descoperit patru bucăți din rama tabloului la Nittedal, un cartier de la periferia nordică a capitalei Oslo, și ceea ce ar fi putut fi un mesaj codat, indicând că hoții intenționau să discute despre o răscumpărare.

În fine, în ianuarie 1966, patru bărbați sunt arestați pentru furt și condamnați.

Printre ei, Paal Enger, care mai fusese condamnat și în 1988 pentru că furase „Vampirul” lui Munch de la Oslo. De data aceasta, Enger a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare.

În 1999, reușește să evadeze și este prins 12 zile mai târziu, purtând o perucă blondă și ochelari fumurii, în timp ce încerca să cumpere un bilet de tren pentru Copenhaga.

În august 2004, o altă versiune a „Țipătului” a fost furată împreună cu „Madonna” a lui Munch, de data aceasta de la muzeul Munch din Oslo. Pentru acest furt, au fost condamnați în mai 2006.

Poliția a recuperat cele două opere cu urme și stricăciuni minore.

O altă versiune a „Țipătului”, aflată în proprietate privată, s-a vândut pe 2 mai 2012 pentru suma de 119,9 milioane de dolari.

Registration

Aici iti poti reseta parola