Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Criticile împotriva corupției care i-au adus mulți dușmani Sfântului Ioan Gură de Aur
Articole online

Criticile împotriva corupției care i-au adus mulți dușmani Sfântului Ioan Gură de Aur

După revenire, Sfântul Ioan critică din nou dezmățul și zarva produse în jurul unei statui de argint ce o înfățișa pe Eudoxia și care era aproape de catedrala în care el slujea.

Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit la Cucuz, în Armenia.

Adversarii săi intervin pe lângă împărat și este trimis la Pityum, un orășel pe malul răsăritean al Marii Negre. El nu rezistă călătoriei și  trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

Moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului.

În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan împreună cu moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz, au fost luate de către venețieni și duse la Roma, unde au fost depuse în catedrala Sfântul Petru.

După 800 de ani, Biserica Româno Catolică a înapoiat moaștele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe.

Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moaștele celor doi sfinți, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

În anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florenței, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, care se află momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola