Online

Cel mai bogat om de pe Pământ

 Adrian Pătrușcă
Cel mai bogat om de pe Pământ

Jacob Fugger, care a trăit la cumpăna secolelor XV-XVI, este socotit a sta la baza sistemului capitalist, așa cum îl cumoaștem astăzi.

În primăvara anului 1523, Jacob Fugger, un bancher din Augsburg, îl împrumută cu o sumă de bani pe Carol Quintul, conducătorul Sfântului Imperiu Roman și cel mai puternic om de pe pământ. Cum debitorul întârzie restituirea banilor, Fugger îl somează: „Veți dispune ca banii împrumutați de bine să-mi fie restituiți, cu dobânzile aferente și neîntârziat!”

Carol, cât era el de stăpân al lumii, se execută și plătește.

Pentru că nici Fugger nu era un fitecine. El îi finanțează pe Habsburgi, îl împrumută pe Papă, a înființat o organizație comercială internațională, a inventat un sistem de dublă contabilitate, a creat un serviciu de spionaj la scară continentală și deține 2% din toți banii europeni.

A intrat în afaceri prin achiziționarea unor mine, apoi s-a interesat de relicvele sacre (părticele din Crucea Sfântă, moșate de sfinți), apoi a vândut medicamente pentru bolile venerice și a făcut comerț cu textile și mirodenii.

Povestea vieții sale fabuloase, relatată de Greg Steinmetz în „The Richest Man Who Ever Lived”, apărută în 2015 are și o morală: banii nu aduc fericirea!

Jacob Fugger a murit în 1526 la 66 de ani singur în casă. Nevasta lui era în vizită la amant.

Bunicul lui Fugger, Hans, a fost un țăran simplu din Suabia. În căutarea norocului, acesta se apucă de comerțul cu textile, se înregistrează la primărie sub numele de „Fucker” (sic!), și a început să învețe carte.

Fiul său i-a preluat afacerea, nepotul a perfecționat-o. Bunăoară, cumpăra o livră de argint din Austria cu opt florini și o vindea cu 12 florini la Veneția.

Apoi Jacob s-a lansat în comerțul cu cupru, în Slovacia.
Avea ambiții mari și frecventa lumea bună. A fost un apropiat al lui Paracelsus, cel mai mare alchimist al vremii.

Încet-încet, a dobândit dreptul de a bate monedă și a finanțat expedițiile lui Magellan.

Steinmetz, ziarist la Wall Street Journal, afirmă că Fugger stă la originea capitalismului modern.

Inapoi la articole
Citește în continuare pe EVZ Istoric