Online

Ce mâncau în Evul Mediu țăranii englezi. O anchetă laborioasă confirmă o teorie veche

 Mihail Popescu
Ce mâncau în Evul Mediu țăranii englezi. O anchetă laborioasă confirmă o teorie veche

Istoria consemnează, în general, evenimentele importante, faptele obișnuite, de zi cu zi, rămânând pierdute pentru urmași. În cazul mâncărurilor lucrurile stau la fel. Despre viața din Evul Mediu avem, de exemplu, tablouri, descrieri ale ospețele din palate, dar aproape nicio informație despre ce consumau oamenii simpli.

Încercând să compenseze această lipsă, un grup de cercetători de la Secțiunea de Geochimie Organică a Universității din Bristol a efectuat un studiu pe resturile răzuite de pe oalele de ceramică, pe oasele și resturile organice descoperite la cea mai veche așezare medievală, dezgropată în West Cotton, Marea Britanie.

Rezultatele au permis completarea informațiilor despre viața în Anglia medievală prin cele despre alimentația țăranilor.

Astfel, prin conservarea timp de mii ani a grăsimilor de pe oale, s-a aflat că masa era formată din tocană sau plăcintă din carne de oaie sau vită. De asemenea, brânza ”verde” era des pusă pe mesele gospodarior. Dintre legume, cele mai folosită erau varza și prazul. Informațiile arată că, așa cum se bănuia, ”meniul” englezilor nu s-a modificat prea mult în anii scurși!

 

Foto: Tablou de Pieter Brueghel cel Tânăr și vas de lut descoperit în West Cotton.

 

Inapoi la articole
CAPITAL
ANIMALZOO
DOCTORUL ZILEI
EVZ MONDEN
Citește în continuare pe EVZ Istoric