Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Bătălia de la 9 -12 noiembrie 1330 consfinţește existenţa de sine stătătoare a Țării Românești
Articole online

Bătălia de la 9 -12 noiembrie 1330 consfinţește existenţa de sine stătătoare a Țării Românești

Carol Robert de Anjou, de viţă franco-napoletană (Angevini napoletani), a fost ales rege al Ungariei de o parte a marilor feudali unguri la 1302, ceilalţi sprijinindu-l pe Otto de Bavaria. S-a creat o stare de anarhie, până în 1308.

Extenuată şi constant hărţuită de oamenii lui Basarab I, oastea lui Carol Robert a ajuns în faţa Argeşului, unde şi-a organizat tabăra.

Luptele s-au desfăşurat între 9 şi 12 noiembrie 1330, după cum precizează „Cronica pictată”. Dezastrul oastei de invazie a fost semnificativ, armata lui Basarab reuşind o captură impresionantă. În vâltoarea luptei, regele a scăpat, îmbrăcat în hainele unui credincios al său.

„Singur stăpânitor”

Consecinţele biruinţei lui Basarab I asupra oastei de invazie a lui Carol Robert al Ungariei, au fost imediate, dar şi de durată.

Noul stat apărut între Carpaţi şi Dunăre a rezistat marii încercări din 1330, cu toate că regele angevin sperase într-o prăbuşire a acestuia.

Documentaţia istorică întăreşte, prin biruinţa lui Basarab I, o nouă identitate istorică, şi anume, pe plan politic sud-est european: pe câmpul de luptă din 9-12 noiembrie 1330 a fost consfinţită existenţa sa de sine stătătoare.

Titlul de „singur stăpânitor”, apoi de domn şi mare voievod, recunoscut voievozilor de Argeş, îşi are originea din victoria lui Basarab I pe câmpul de luptă.

Cucerirea existenţei de sine stătătoare a reprezentat pentru Ţara Românească un punct solid de pornire spre o epocă de consolidare, în toate, de afirmare deplină pe scena politică din sud-estul european. Potrivit cercetărilor arheologice, centrul voievodal de la Argeş, moştenit de Basarab I de la înaintaşi, capătă o nouă înfăţişare în jurul anului 1340, voievodul păstrând vechiul lăcaş de cult construit la începutul secolului al XIII-lea.

După dispariţia lui Carol Robert (1342), Basarab I l-a asociat la tron pe fiul său, Nicolae Alexandru, desemnat să gestioneze relaţiile cu Ungaria. Regele Ludovic I l-a trimis pe solul său Dimitrie, episcopul Oradei (1345), de mai multe ori la Alexandru voievod, tratând cu acesta pacea şi înţelegerea.

Posada

În istoriografia românească este des întâlnit ca loc de bătălie toponimul Posada (sau La Posada), documentat mai târziu, în timpul luptelor dintre Sigismund de Luxemburg şi Vlad I (1395) în vest, în Munţii Cernei.

Un astfel de toponim nu există documentat în părţile Argeşului şi nu are vreo legătură cu evenimentele din 1330, notează lucrarea „Istoria românilor. Genezele româneşti”.

Un punct documentat în această privinţă există, şi anume: drumul de întoarcere al regelui Carol Robert trebuie privit în funcţie de poziţia geografică a Argeşului voievodal, a capitalei lui Basarab I; drumul de întoarcere trebuia să fie şi cel mai scurt.

Plauzibilă este şi rămâne ipoteza vechii istoriografii româneşti: drumul trecea prin Loviştea şi viza Transilvania, respectiv Sibiul. De aceea, se impune acceptarea itinerariului de întoarcere: de la castrum Argyas prin Tigveni – Sălătruc – Titeşti – Câineni – Turnu Roşu şi mai departe.

Interpretarea termenului „castrum”, în legătură cu toponimul Argeş, a împărţit, de asemenea, istoriografia românească: acesta nu s-ar potrivi modestei aşezări omonime şi nici Curţii (Vechi) a lui Basarab, care nu va fi fost înstărită cu fortificaţii. Multe opinii s-au îndreptat către cetatea Poienari, de pe Argeşul Superior, în jurul căreia s-ar fi purtat bătălia.

Pe traseul amintit, s-a desfăşurat, timp de patru zile, confruntarea armată din 1330. Chiar regele indică locul: fusese lovit la fruntariile Ţării Româneşti, mai exact „la ieşirea noastră de acolo” (2 şi 22 noiembrie 1332); „la ieşirea noastră din aceeaşi ţară” (25 noiembrie 1333).

Ca ipoteză de geografie istorică, verificabilă în teren, este posibil ca locul de bătălie să fi fost zona Boişoara – Câineni din Loviştea, potrivit sursei citate.

 

Sursa: Agerpres

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA