Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 202 ani de când cu băşica lui Caragea
Articole online

202 ani de când cu băşica lui Caragea

Informaţiile cuprinse în cele două sunt complementare, dar există şi o nepotrivire importantă, data evenimentului: 26 iunie şi respectiv 9 iunie, care în mod sigur nu provine dintr-o diferenţă de stil calendaristic (între l martie 1800 şi 28 februarie 1900 – diferenţa între stilul vechi şi stilul nou era de 12 zile).

Varianta lui Papazoglu

Problema datării evenimentului este complicată şi mai mult de un paragraf provenind dintr-o istorie a oraşului Bucureşti scrisă de D. Papazoglu, în care se spune:

Până a nu arde palatele clădite de Ypsilante, pe când Ion Caragea locuia în ele, au văzut românii pentru prima oară ridicându-se balonul de nişte streini ce veniseră în Bucureşti.

Acest balon a trecut pe de-asupra Capitalei şi a căzut la Cioplea, lângă Dudeşti. De atunci a rămas vorba la români: „de când cu băşica lui Caragea”.

Orăşenii în superstiţia lor ziceau că comedia asta a fost o urâtă prevestire, căci în urmă a ars palatul şi la 1817 luna octomvrie a fost şi un cutremur foarte mare după care a fugit Caragea.

Consemnarea Doctorului Poliției Bucurescilor

Prima menţionare explicită, într-un text original, tipărit în limba română, a balonului o datorăm lui Ştefan Vasile Piscupescul (Doctorul Poliției

Bucurescilor, a Prinţipatului Ţării Românesci) care publică la Bucureşti cartea de medicină „Oglinda sănătăţii şi frumoseţii omenesci – Mijloace şi leacuri de ocrotirea şi de îndreptarea stricăciunilor”.

În capitolul intitulat „Văzduhul”, acesta este definit ca „aerul pământului, este abureala trupului lui, cu care să împresoară şi să îmbracă ca oun veşmânt de jur împrejur… acest văzduh dar, şi de nu să vede, nu să miroasă, şi nu să poate pipăi … „

Apoi, arată că: „Mulţi din Fisiografi, s -au călătorit întrânsul cu băşici de vânt, urcând la înălţimi cu un aer „mai curat, mai limpede şi mai ouşor de răsuflat, de cât cel de din jos după faţa pământului, ce este în toată vremea mai gros şi însărcinat cu tot feliul de afumegate putori ale lucrurilor lui”.

 

Sursa: ing. Vasile Buiu, 1873: Primele ascensiuni aerostatice, cu om la bord, în București

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola